Tyhjennä
Etusivu / Uutiset / Sedusta hitsaajan ja operaattorin pätevyyskokeet, HelaSteel vahva hitsaukseen erikoistunut konepaja
7.6.2017

Sedusta hitsaajan ja operaattorin pätevyyskokeet, HelaSteel vahva hitsaukseen erikoistunut konepaja

_MG_3904_banneri.jpg Sedun kouluttajat ovat kaikki suorittaneet kansainvälisen hitsausneuvojan IWS- koulutuksen ja ovat päteviä valvomaan myös PED-pätevyyksiä (paineastiadirektiivin mukaisia pätevyyksiä). Vas. Janne Kivelä, Juha Lahnalakso, Kari Virkkala ja Jari Peltokangas

Tuotantopäällikkö Mikko Rantakangas Lapuan HelaSteelistä kertoo asiakkaiden olevan nykyään hyvin tietoisia hitsaajien pätevyysvaatimuksista. - Monessa projektissa on käytäntönä, että kun tuote on tehty ja toimitettu, lähetämme jälkeenpäin dokumentaation hitsaajan pätevyyksistä. Mielestäni pätevyyskokeiden suorittaminen on tarpeellista ja sillä todennetaan hyvin henkilön ammattitaito. Kokeiden suorittaminen tuotanto-olosuhteissa, on hyvin käytännön läheistä, sanoo Rantakangas.

Hitsausliitoksen pettäminen on aiheuttanut eriasteisia onnettomuuksia viime vuosina. Vastuukysymykset ovat nousseet esille ja yritykset tarvitsevat töihin ihmisiä, jotka osaavat tehdä vaatimusten mukaisia hitsauksia tai hallitsevat robottien tai niiden osien käytön.

Tuotantopäällikkö Mikko Rantakangas Lapuan HelaSteelistä kertoo asiakkaiden olevan nykyään hyvin tietoisia hitsaajien pätevyys-vaatimuksista. - Monessa projektissa on käytäntönä, että kun tuote on tehty ja toimitettu, lähetämme jälkeenpäin dokumentaation hitsaajan pätevyyksistä. Mielestäni pätevyyskokeiden suorittaminen on tarpeellista ja sillä todennetaan hyvin henkilön ammattitaito. Kokeiden suorittaminen tuotanto-olosuhteissa, on hyvin käytännön läheistä, sanoo Rantakangas.

Sedu ja HelaSteel ovat sopineet yhteensä noin 25 uuden hitsauspätevyyden valvonnasta. Yksi hitsari hitsaa viisi eri vaihetta. - Yhteistyö Sedun kanssa on sujunut hyvin, kertoo Rantakangas. Teemme yhteistyötä myös erilaisten korttikoulutuksien tiimoilta ja olemme hankkineet Sedusta visuaalisen tarkastamisen koulutuksia. Työntekijöitä meillä on noin 30, joten koulutusta tarvitaan jatkuvasti, sanoo Rantakangas ja kertoo Helasteelin asiakkaina olevan paljon energia- ja prosessiteollisuusyrityksiä. Olemme hitsaukseen ja kokonaistoimituksiin erikoistunut konepaja. Valmistamme tuotteita vaativiin käyttötarkoituksiin kotimaisille ja kansainvälisille asiakkaille.

Sedu Aikuiskoulutukselta hitsaajanpätevyyskokeita yrittäjän tarpeet huomioiden

Tarjoamme hitsaajan pätevyyskokeita kaikille sitä tarvitseville yrityksille sekä Lapuan, että Seinäjoen pisteissä tai yrityksen omissa tiloissa, kertoo kouluttaja Kari Virkkala Sedusta. Pätevyyskokeet ovat usein yrityksille pakollinen, jos he aikovat olla mukana tarjouskilpailussa. Pätevyyskokeen suorittaminen on hyvä tae osaamisesta. Kokeeseen sisältyy aina hitsauskoe, silmämääräinen tarkastus ja kokeesta riippuen röntgen-, ultraääni-tai murtokoe. Keskitymme aina yrittäjän tarpeisiin, millaista osaajaa se tarvitsee. Tarvittaessa annamme hitsauskoulutusta ennen kokeen suorittamista, kertoo Virkkala.

-Hitsaajan pätevyyskoe on voimassa kerrallaan kaksi, kolme tai kuusi vuotta olettaen, että henkilö suorittaa tehtävää jatkuvasti työssään ja muut vaaditut edellytykset täyttyvät, kertoo kouluttaja Juha Lahnalakso Sedusta.

-Vuodessa otamme vastaan useita satoja pätevyyskokeita, sanoo kouluttaja Janne Kivelä Sedusta. Yksityiset hitsarit ovat myös asiakkaitamme. He käyvät hitsaamassa pätevyyksiä päästäkseen töihin. Metallialan jatko- ja täydennyskoulutusten, sekä kansainvälistenhitsauskoulutusten (IW) lisäksi, tarjoamme alan tutkintoja perustutkinnoista erikoisammattitutkintoihin. Tutkinnot sisältävät tarvittavat hitsauspätevyydet. Hyvistä hitsareista on pulaa ja kaikki jotka homman osaavat pääsevät töihin. Oppisopimuskoulutuksessa yrittäjä kouluttaa työntekijän pääosin omalla työpaikalla. Tämä on nopea tapa saada juuri omaan yrityksen töihin keskittyvää osaamista. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään oppilaitoksen teoriaopinnoilla, sanoo Kivelä.

Hitsausoperaattorin pätevyyskoe

Hitsausoperaattorin koulutus ja pätevyys on tarkoitettu hitsaavan teollisuuden yrityksille, jotka haluavat varmistaa automatisoidun tai mekanisoidun hitsauksen laadun tai laitteen hallintakokeen, sanoo kouluttaja Jari Peltokangas Sedusta. Koneistuspuolella se voi olla kappalekäsittelyä. Pätevyyskokeet voidaan suorittaa Sedun tiloissa tai asiakkaan omissa tiloissa.  Jos koe ei mene läpi, annamme tarvittavan määrän lisää hitsausharjoittelua. Koulutamme myös mekanisoitua ja automatisoitua hitsausta. Opastamme ja valvomme niin isoja kuin pieniäkin ryhmiä ja teemme yrityksille kokonaisvaltaisia tarjouksia, sanoo Peltokangas.

Tutustu tarkemmin hitsauskoulutuksiimme.