Etusivu / Uutiset / Sedun kultaiset tekijät
5.12.2017

Sedun kultaiset tekijät

kultaiset-tekijät-2017_final_555x312.png Kuvassa: Arto Peltopakka, Seija Panula ja Heikki Rantamäki.

Seinäjoen koulutuskuntayhtymässä palkittiin 30 ja 40 vuotta kunnan palveluksessa työskennelleet työntekijät kultaisilla ansiomerkeillä. Ansiomerkkien saajia oli yhteensä 66 henkilöä, joista 30 vuotta kunnallisessa palveluksessa työskennelleitä oli 57 henkilöä ja 40 vuotta työskennelleitä 9 henkilöä. Heistä kolme kultaista tekijää, Seija, Heikki ja Arto kertovat, mikä on saanut heidät viihtymään työssään vuosikymmenten ajan.

30 vuotta eikä suotta

Seinäjoella toimistosihteerinä työskentelevällä Seija Panulalla on pitkä ura takana, johon mahtuu vaihtelevia työtehtäviä. Uransa aikana Seija on työskennellyt muun muassa konekirjoittajana, rehtorin sihteerinä ja opinto-ohjaajan sijaisena. Muutoksia on ollut paljon vuosien varrella.

”Vaikka olin samassa oppilaitoksessa vuosikausia töissä, tuntui kuin työpaikka olisi aina uusi”, Seija sanoo hymyillen.

Hänen mukaansa pitkän uran tärkein salaisuus on, että viihtyy työssään. Seijalle voimavarana on ollut ihanat opiskelijat ja hyvät työkaverit.

”Työstään tulee olla kiinnostunut, itsestään kannattaa pitää huolta ja olla avoin uusille asioille työuran aikana. Opiskele tekemällä tai lukemalla ja muista, että elämässä tulee olla myös muuta kuin työ. Voin kertoa, että 30 vuotta menee nopeasti. Nauti nyt, ei sitten kun”, kertoo Seija mietteitään.

Opetustyötä suurella sydämellä

Kahta samanlaista työpäivää ei Heikki Rantamäellä ole ollut. Heikki työskentelee Sedu Kurikan toimipisteessä talotekniikan opettajana. Heikki kuvailee työtään monipuoliseksi ja vaihtelevaksi, jossa tärkeintä on opiskelijan etu. Heikki on ammattilainen, joka tekee työtään täydestä sydämestä ja seisoo tekemiensä asioiden takana. Työelämää hän katselee avoimin silmin ja ymmärtää, että joka alalla on omat haasteensa ja kiviset pellot kynnettävänä. Hän toivoo kuitenkin, että opettajien työaikaan saataisiin muutosta, niin että nykyisen järjestelmän tilalle saataisiin toimiva kokonaistyöaika.

”Jaksan työssäni, kun näen nuoren opiskelijan kasvun päteväksi ammattilaiseksi. Kurikassa on tapana kutsua vanhat opiskelijat luokkakokoukseen, jossa on mukava muistella menneitä. Viimeistään tässä vaiheessa opiskelijoiden tekemät vanhat kolttoset selviävät”, Heikki naurahtaa.

Hän kertoo, että eräs ryhmä tunnusti vuosien jälkeen rikkoneensa pesualtaan ja salakuljettaneen palaset metsään opettajilta piiloon. Myös huonoon kuntoon menneen muoviputkenleikkurin kohtalo selvisi, kun yksi ryhmä tunnusti luokkakokouksessa paloitelleensa leikkurilla palasokeria.

Tehdään se, mitä eteen tulee

Arto Peltopakka on pitkänlinjan ammattilainen, jolle työn mielekkyys tulee sen haasteista. Onnistuminen motivoi ja auttaa jaksamaan työssä. Arto korostaa, että fyysisen kunnon ylläpitäminen on tärkeää osa työssä jaksamista, etenkin toimistotyössä. Kesäisin hän harrastaakin rullaluistelua ja talvisin hänet voi nähdä hiihtoladulla. Arto työskentelee laskentapäällikkönä Seinäjoella, mutta työtehtävät eivät suinkaan aina rajoitu pelkkiin numeroihin.

”Huomasin kerran työkaverini autonrenkaan tyhjentyneen ja päädyin vaihtamaan ehjän renkaan tilalle päivän päätteeksi. Olen ollut myös sammuttamassa tulipaloa, joten voin sanoa, että työnkuvaani kuuluu kaikki mitä eteen tulee”, Arto muistelee naurahtaen.

Hän toteaa, että uusien asioiden edessä kannattaa ottaa härkää sarvista, koska se on monesti paras ja lopulta vähiten työtä vaativa tapa saada asiat hoidettua. Arto viihtyy työssään, sillä ympärillä on paljon hienoja ihmisiä.

”Työyhteisön positiivinen ilmapiiri, yhteishenki ja työkavereiden tuki auttavat monessa asiassa eteenpäin. Hyvä kertaantuu ja on lopulta kaikkien etu”, Arto toteaa.

kooste_kultaiset_blackwhite_800x200.png

Kuvassa: Kultaisten ansiomerkkien saajat.
Lue lisää: Kuntaliiton kunnia- ja ansiomerkit