Tyhjennä
Etusivu / Uutiset / Myös vegaanit haluavat hyvää ruokaa
11.4.2017

Myös vegaanit haluavat hyvää ruokaa

Peltokoski_555x312.jpg

Kasvisruokailija haluaa syödä monipuolisesti ja saada myös proteiinia. Mistä sitä saa? Uudet ja monipuolisemmat ruuat nyhtökaurasta, pähkinöistä, palkokasveista ja härkkiksestä vaativat myös kokilta mielikuvitusta ja uutta osaamista. Sedu aikuiskoulutuksen Kokkiareena tarjoaa mahdollisuuden erikoistua dieetti- ravintola- tai suurtalouskokiksi huomioiden alan ammattilaisen työssä tarvittavan erikoisosaamisen. Koulutuksessa huomioidaan erityisesti alan muuttuvat tarpeet.

”Ravintoloissa voidaan tarjota entistä vastuullisemmin tuotettua ruokaa sitten, kun hyönteisetkin hyväksytään Suomessa elintarvikkeeksi”, uskoo kokkien kouluttaja Jari-Markus Peltokoski Sedussa. Peltokoski kertoo koulutuksen muuttavan ajatusmaailmaa. Thaimaassa suomalaisetkin ovat jo maistaneet sirkkoja, ja jauheena niistä saadaan tehokkaasti proteiinia.

Ravitsemus kytketään liikuntaohjelmaan

Ruoka-alan ammattilaiset voivat suorittaa kokonaisuudessaan dieettikokin erikoisammattitutkinnon tai ravintolakokin ja suurtalouskokin ammattitutkinnon, mutta teemapäivien tarjonnasta voi valita myös yksittäisen teeman. Yksittäisten teemojen ansiosta Kokkiareenan koulutustarjontaa voi hyödyntää myös eri alojen ammattilaiset valitsemalla omaan tarpeeseen sopivan lisäkoulutuspäivän.

”Ruoka on helppo muuttaa tuoteselosteesta numeroiksi. Ja jos tavoitteena on 2500 kcal:n ruokavalio päivässä, pitää osata rakentaa monipuolisia ja vaihtelevia annoksia. Esimerkiksi huhtikuussa pidettävä teema Ravitsemus ja ravitsemussuositukset on osa ammattitutkintoon johtavaa koulutusta, mutta soveltuu sellaisenaan myös yksittäin valittavaksi tietoiskuksi. Painonhallinta on tuloksekasta, kun ruokailutottumusten muutokset toteutetaan yhdessä liikunnan kanssa. Kun tietää ravitsemuksesta, aineenvaihdunnasta ja ruuansulatuksesta enemmän, saavuttaa tuloksia”, Peltokoski kiteyttää.

Kustannustietoisuus kasvattaa yrittäjän

”Jos hävikkiä tulee paljon päivässä, mitä siitä seuraa?”, kysyy Peltokoski. ”Raaka-aineiden valinta, niiden täydellinen hyödyntäminen voi olla myös kiinni välineistä tai teknisestä osaamisesta. Lohen hinta on noussut, joten haukea, lahnaa ja särkeäkin on syytä käyttää. Kun ulkofilee on astunut lounaspöytään, ravintolaruokaan on alettu käyttää poskea, kieltä ja muita vähemmän tunnettuja osia mutta myös sisäelimiä, esimerkiksi munuaisia”, Peltokoski vinkkaa ammattitutkintoon johtavien koulutusten sisällöistä.

Puhdas ja selkeä ruoka maistuu

Ravintolakokki ja kokkien kouluttaja Jarkka Peltokoski haluaa valmistaa ruokaa ilman lisäaineita. ”Kun lihapataan käyttää mausteeksi erilaisia raaka-aineita, esim. porkkanaa, lanttua, sipulia tai tomaattia, saa niitä vaihtelemalla erilaista maukasta ruokaa”, Peltokoski kuvaa ja painottaa, että suola, sokeri, pippuri ja etikka riittävät maustamaan puhdasta ja selkeää ruokaa.

Tutustu koulutuksen teemoihin ja hae mukaan!