Etusivu / Uutiset / Maahanmuuttajat valmistuivat laitoshuoltajiksi
10.3.2017

Maahanmuuttajat valmistuivat laitoshuoltajiksi

Laitoshuoltajat 10.3.2017 Koko ammattitutkinnon suorittaneiden joukko. Kouluttaja Pirjo Tervonen oikealla, keskellä suomen kielen opettaja Reetta Lepistö.

Sedu Aikuiskoulutus juhlisti ensimmäisiä maahanmuuttajataustaisia laitoshuoltajia, jotka Sedu on kouluttanut omana ryhmänään uuteen ammattiin. Valmistumisjuhlassa lausuttiin kauniita sanoja, muistoja vuoden kestäneen opiskelun varrelta ja kiitoksia sydämellisessä ilmapiirissä.

Opiskelijoiden kotimaita ovat Thaimaa, Filippiinit, Kongon kansantasavalta, Uruguay, Viro ja Myanmar, ja kymmenen opiskelijan ryhmässä ikäjakaumakin oli melkoinen 25 v – 60 v. He sitoutuivat opiskeluun, ja Alajärveltäkin pääsee julkisilla kulkuneuvoilla Seinäjoelle päivittäin.

-    Ammattiin on opiskeltu suomen kielellä, ehkä joskus olen ottanut jonkin englannin sanan käyttööni, mutta vain muutama osaa englantia, kertoo kouluttaja Pirjo Tervonen.

Puhdistuspalvelussa ammattilainen osaa hyödyntää kaikki apuvälineet

Koulutuksen alussa huhtikuussa 2016 siivouskeskuksen välineet ja aineet pelottivat runsaudellaan; lattianhoitokonetta puristettiin rystyset valkoisena.

-    Työharjoittelussa opiskelijat annostelivat puhdistusaineet oikeaoppisesti ja käyttivät koneita aina, kun se oli mahdollista, Tervonen kiittää ammattitaidon kehittymistä.

Työssäoppimispaikat löytyivät hyvin; jokainen opiskelija harjoitteli koulussa, päiväkodissa ja sairaalassa.  
-    Sedussa on hyvä systeemi, kun opiskellaan kaksi päivää koulussa ja kolme työssä, painottaa kauhajokelaistunut Tatjana Gruzdneva.

-    Nämä ovat tärkeitä asioita. Näitä voi käyttää myös kotona. Kun kotona on hyvä siivousvälineet, työ on helppoa, Mimeh Oorehphe sanoo.

Suomen kieli vaikeinta

Pintamateriaalit, siivousaineet, pyykkihuolto on helppoa – suomen kieli vaikeaa. Kun puhuu rohkeasti suomea, kun puhuu suomea joka päivä, oppii, tuoreet laitoshuoltajat korostavat.

-    Ensimmäinen opiskelija työllistyi Seinäjoen kaupungille marraskuun alussa, hän teki loput tutkintosuorituksensa joululoman aikana. Toinen opiskelija on tehnyt tämän vuoden alusta töitä Seinäjoen keskussairaalassa. Muutamalla opiskelijalla on kesätyötä tiedossa ja yksi opiskelija on äitiyslomalla, Tervonen kertoo tyytyväisenä.

Opiskelija on vuoden koulutuksessa hankkinut hygieniapassin, ensiapukortin, työturvallisuuskortin, oppinut kiinnittämään huomiota ergonomiaan. Kymmenen kouluttajaa on jakanut osaamistaan, ja kymmenen uutta laitoshuoltajaa on valmiina työhön.

Onnea ammattitutkinnon suorittaneille:

Virginia Galvan
Tatjana Gruzdneva
Angelina Hannula
Pornsawan Lepistö
Uraporn Mäntykoski
Mimeh Oorehphe
Hser Paw Kaw
Pancrace Ruzindana
Belor Samba Gbiakoli