Etusivu / Työelämän palvelut / Referenssejä / Viola-koti
Koulutus edellytys alalla toimimiselle

Ulla Peurala on johtanut Kuortaneella vanhusten pienkotia jo lähes 20 vuotta, pyöreä juhlapäivä on tulossa tammikuussa.

– Ala on muuttunut tänä aikana todella paljon, alkuun ei esimerkiksi saanut olla terveysalan henkilökuntaa, ettei olisi luokiteltu laitokseksi, nyt koulutus on miltei edellytys alalla toimimiselle, kuvailee Peurala.

Alalle Peurala ajautui vähän vahingossa, kun hän kauppakoulun käyneenä pääsi töihin sairaalan kassalle ja sieltä edelleen osastoille.

– Huomasin viihtyväni parhaiten kroonikko-osastolla, kertoo Peurala. Muutaman vuoden työnteon jälkeen elämä eteni avioliiton kautta perheen perustamiseen ja tuli muutto Kuortaneelle. Siellä Peurala näki silmissään nykyisellä asuinpaikallaan ”mummokodin paikan” ja ajatus alkoi kyteä.

Merkonomiksi vai yrittäjäksi

Lasten kasvaessa Peurala päätti kuitenkin jatkaa opiskeluja kauppaoppilaitoksessa joko somistajaksi tai mainospiirtäjäksi, mutta ajatus yrittäjyydestä ei jättänyt rauhaan. Ajatuksena oli perustaa yritys yhdessä ystävän kanssa, mutta lopulta vuonna 1992 Peurala aloitti yksin Violakodin yrittäjänä.

Sittemmin yritykseen on tehty remonttia vuonna 1995 ja laajennus vuonna 2007. Tällä hetkellä Violakodissa on 11 asukasta ja kuusi vakituista työntekijää sekä kaksi osa-aikaista.

– Työ Violakodissa on paljon muutakin kuin hoivatyötä, kuten siivousta, ruoanlaittoa ja vanhusten kanssa olemista ja elämistä, kuvaa Peurala. Yrittäjä toivookin, että entisen työ- ja elinkeinoministeriön kaavailema lähiassistentin koulutus saisi uudelta hallitukselta tukea.

Peurala on itse opiskellut yrittäjänä toimimisen ohessa vanhustyön erikoisammattitutkinnon.

– Koulutuksessa pääsin vaihtamaan ajatuksia muiden alalla toimivien ihmisten kanssa ja tavallaan testaamaan omaa osaamistani, kertoo Peurala. Toki yrittäjäpohjalta esim. taloushallinto oli minulle muita helpompaa, mutta ryhmässä oli mukava olla, sillä kaikki olivat innolla mukana. Opiskelu tuo yrittäjyyteen vaihtelua, mutta toki ajankäytön kanssa oltiin välillä lujilla, naurahtaa Peurala.

Osa Violakodin henkilökunnasta on opiskellut oppisopimuksella lähihoitajaksi ja Peurala on toiminut tutkintosuoritusten arvioijana. Violakodissa on ollut myös alan työharjoittelijoita. Peurala on käynyt myös oppilaitoksissa luennoimassa.