Etusivu / Työelämän palvelut / Referenssejä / Valmet Technologies, Lapua Works
Sedu Aikuiskoulutus kouluttaa Lapuan Valmetille osaajia – vihreällä energialla menee hyvin

HeikkiKotamäki.gif
Lapuan metallina aiemmin tunnettu Valmet Technologies, Lapua Works työllistää noin 180 asentajaa ja hitsaajaa, joista 25 asuu muualla Suomessa työskennellen lähinnä asennuksilla. Tehdas toimittaa kattiloiden korjauksia, huoltoja, varaosia sekä komponentteja uusiin kattiloihin puunjalostusteollisuudelle ja voimantuottajille. Työkenttänä on koko maailma; kotimaan toimitusten lisäksi on vientiä muun muassa Ruotsiin, Venäjälle, Eurooppaan, Etelä-Afrikkaan sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan.

Yhteishankintakoulutuksella osaajia
Valmet Technologies, Lapua Works on tehnyt jo vuosia yhteistyötä Ely-keskuksen kanssa, jonka kanssa järjestetään suunnilleen joka toinen vuosi yhteishankintakoulutusta uusien osaajien saamiseksi. Sedu Aikuiskoulutuksessa opiskelee tällä hetkellä 12 tulevaa ammattilaista, joille kaikille on syksyllä valmistumisen jälkeen tiedossa työpaikka.

– Uusia osaajia tarvitaan jatkuvasti, että nuoret ehtivät kasvaa tehtäviin sitä mukaan kun vanhimmat jäävät eläkkeelle, kertoo kuormituskoordinaattori Heikki Kotamäki.

Lapuan tehtaalta on lähivuosina jäämässä eläkkeelle parikymmentä ammattilaista eikä vaihtoa voi tehdä lennosta, vaan ammattilaiseksi täytyy kasvaa työtehtävien myötä. Kokeneemmat työntekijät opastavat nuorempia eri tehtävissä.

Konepajakoulun jalanjäljillä
Kotamäki muistelee aikoja, jolloin tehtailla oli omia konepajoja, joissa opittiin ammattilaiseksi ja pysyttiin samassa työssä koko työuran ajan. Samaa tavoitellaan yhteishankintakoulutuksessa.

- Täsmäkoulutuksen avulla saamme koulutettua tuleville työntekijöille juuri niitä taitoja, mitä meillä tarvitaan, kuvailee Kotamäki. Kursseja voidaan vetää jopa työmaakohtaisesti.

Koulutus takaa pätevyyden
Kuormituskoordinaattorin tehtävänä on huolehtia siitä, että työt hoituvat ja miehet ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Myös pätevyyksien on oltava kunnossa; Jyväskylän palvelukeskuksen koulutustiimi huolehtii siitä, että työntekijöillä on ajan tasalla olevat tulityö- ja työturvallisuuskortit voimassa. Ensiapukortteja suoritetaan myös, sillä työturvallisuudesta huolehtiminen on Valmetilla erittäin tärkeä asia.

– Alan ammattimiehet ovat kiven alla, joten kun itse koulutamme itsellemme osaajat, pidämme heistä myös kiinni. Tavoitteena on saada pitkäaikaisia, osaavia työntekijöitä, summaa Kotamäki.