Etusivu / Työelämän palvelut / Referenssejä / VM Carpet Oy
VM-Carpet kouluttaa henkilökuntaansa

Maria_Hanhisalo.jpgLappajärveläinen mattotehdas VM-Carpet viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhlaa toisen sukupolven ohjaimissa.

Yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Maria Hanhisalo astui toimitusjohtajan saappaisiin vuonna 2006 ja veljensä Harri Viita-aho vastaa tuotannosta. Muista sisaruksista yksi työskentelee Helsingin outletissä ja yksi on mukana yrityksen hallituksessa.

– Olemme kasvaneet yrityksen mukana ja haluamme jatkaa perheyrityksen perinnettä edelleen, Hanhisalo kuvailee.

Yritys työllistää noin 40 henkilöä ja on suuri työllistäjä alueella.
Sisustusalan tämänhetkinen tilanne on VM-Carpetinkin osalta haastava, sillä vaikka sisustustrendi on jatkunut jo pitkään, kuluttajat hankkivat näinä aikoina varovaisemmin uutta. Yrityksessä olikin keväällä hiljaisempi hetki, mutta lomautuksen sijaan yrityksessä päätettiin kouluttaa henkilökuntaa.

– Haluamme pitää osaavasta henkilökunnastamme kiinni ja siksi selvittelimme aikaisempien kokemustemme perusteella eri vaihtoehtoja selvitä hiljaisemmasta ajasta. Otimme yhteyttä Ely-keskukseen ja neuvottelujen jälkeen päädyimme yhteishankintakoulutukseen, joka räätälöitiin juuri meidän tilanteeseen sopivaksi.

Käytännönläheistä koulutusta
Yhteishankintakoulutuksen koordinoijaksi valittiin Sedu Aikuiskoulutus, jonka kanssa koulutusohjelma suunniteltiin lopulliseen muotoonsa.

Koulutuspaketti räätälöitiin kullekin työntekijälle sopivaksi. Yhtenä tärkeänä osana oli työnkierto, jossa työntekijät opettelivat toisten työtehtäviä.

– Koulutus auttoi henkilökuntaa ymmärtämään koko prosessin ja sen eri työvaiheet. Myös oma rooli osana tuotantoa tuli selvemmäksi, Hanhisalo kertoo.

Muita koulutuksen teemoja oli muun muassa sisäinen ja ulkoinen viestintä, esimiesviestintä, kudonta, sidos- ja materiaalioppi, sisustussuunnittelu, ompelukoneen huolto ja trukinkäytön turvallisuus- ja ajokoulutus.

– Teemapäivistä trukkikoulutus osoittautui ehkä mieleen jäävimmäksi, Hanhisalo naurahtaa. Kouluttaja Jaakko Marttila oli todella hyvä, koulutus oli käytännönläheinen ja siitä sai oppia sekä kokeneemmat trukinkuljettajat kuin aloittelijat.

Sisäisen viestinnän kanssa opetellaan yhä.

– Koulutuksen aikana kaikki tuntui selvältä, mutta käytännössä huomaa, että yhä jää pullonkauloja. Olemme kuitenkin alkaneet kirjaamaan ylös tilanteita, joissa tiedonkulku katkeaa ja näin voimme jatkossa parantaa prosessejamme, Hanhisalo kuvaa.

Kaiken kaikkiaan Hanhisalo pitää koulutusta tärkeänä asiana.

– Uuden oppiminen ja tietojen päivittäminen on parasta mitä tässä tilanteessa voi tehdä. Joka kerrasta sai napattua itselleen jotain sellaista tietoa, jolle on käyttöä yrityksen arjessa, Hanhisalo päättää.