Etusivu / Työelämän palvelut / Case Valmiixi

Yritysareenalta asiantuntija-apua aloittavan yrittäjän toimintaan

Sedu Aikuiskoulutuksen hallinnoiman YritysAreena-hankkeen tavoitteena on edistää yrityksen perustamista suunnittelevien ja alkuvaiheessa olevien yrittäjien liiketoimintaosaamista.
Päivi_Katajamäki_Päivi_Pelt.gif
– Yrityksen perustamisvaiheeseen on jo saatavilla monenlaista apua, mutta aloittamisvaiheen jälkeen ei ole aiemmin ollut tarjolla systemaattista apua, kuvailee projektipäällikkö Päivi Katajamäki.

YritysAreenan kautta on mahdollista saada asiantuntija-apua jopa kolmeksi vuodeksi, jos lähtee heti mukaan. Hanke käynnistyi syksyllä 2010 ja syksyn aikana käynnistyivät ensimmäiset koulutukset ja muut yrityksiin kohdentuvat toimenpiteet.

Liikeidea hahmottuu
Eräs hankkeen toimenpiteisiin osallistuva yritys on keväällä 2010 Kurikkaan perustettu Valmiixi, joka tarjoaa ammattitaitoisia viestintäpalveluita eri kohderyhmille.

– Osallistuin Seinäjoen ammattikorkeakoulun Liiketoimintaosaamisen kehittämishankkeen yrittäjäiltaan Kurikassa ja projektipäällikkö Matleena Saarakkala välitti tietoni kaimalle, joka otti yhteyttä YritysAreenan puitteissa, kertoo tuore yrittäjä, kääntäjä-terminologi Päivi Peltoniemi.

Peltoniemen Valmiixi-yrityksen alkuperäinen liikeidea hahmottui Tekesin Tuli-hankkeen (Tutkimuksesta liiketoimintaan) konsultoinnin seurauksena ja painottui opinnäytetöiden valmiiksi saattamiseen.

– Tiesin omakohtaisesti, että opinnäytetyön tekemiseen voi olla vaikeata saada apua, kuvailee Peltoniemi.

– Kävimme konsultin kanssa läpi vahvuuksiani, joita on esimerkiksi käsiteanalyysi, kielellinen osaaminen ja viestintäosaaminen ja pilotoimme idean esimerkkicasella. Sen jälkeen yritys oli valmis perustettavaksi.

Liiketoiminta laajenee

Valmiixi on nyt toiminut vajaan vuoden ja liikeidea on laajentunut alkuperäisestä ideasta. Opiskelijoiden lisäksi kohderyhmänä ovat kirjoittajat, jotka haluavat saada tekstinsä julkaistua. Valmiixi hoitaa asiat nimensä mukaisesti alusta loppuun valmiiksi: kielenhuollon, stilisoinnin, taiton ja julkaisun. Yrityksen asiakkaina ovat myös pienyritykset, joilla ei ole aikaa työstää tekstejä. Asiakkaina on myös kirjastoja ja yhteisöjä eri puolilta Suomea, sillä yritys ei ole paikkakuntasidonnainen. Yrityksen erikoisalaa ovat nimenomaan ammatti- ja erikoiskieliset julkaisut ja niihin liittyvät palvelut.

Verkostoituminen kannattaa

Peltoniemi on verkostoitunut erilaisen toimijoiden kanssa, joten yritys pystyy tarjoamaan palveluja hyvin laajasti. Alihankinnalla hoituu mm. valokuvaus, www-sivujen tekeminen ja käännöspalvelut, mutta kustantamisesta huolehtii Peltoniemen oma pienkustantamo. Kustantamon ensimmäinen julkaisu, ”Kehon kuuntelun opas” on myös poikinut yllättäviäkin yhteydenottoja Peltoniemen asiantuntemusalueelta, johon kuuluu tieteelliset julkaisut matkailun, ravitsemuksen, terveyden ja hyvinvoinnin ja tekniikan alalta.

– Omasta kokemuksestani voin kertoa, että ja apua on saatavilla monesta eri suunnasta ja verkostoituminen kannattaa aina. Hyöty ei välttämättä konkretisoidu aivan heti, mutta pitkällä tähtäimellä kaikista kohtaamisista on hyötyä, uskoo Peltoniemi.