Etusivu / Työelämän palvelut / Case Katja Jukkola

YritysAreenan yrittäjävalmennuksesta apua byrokratiaviidakkoon


Koko ikänsä Australiassa asunut Katja Jukkola muutti perheineen Suomeen viime kesänä. Katjan ja hänen miehensä vanhemmat ovat Suomesta, mutta muuttaneet 1960-luvulla Australiaan.

– Suomessa houkuttivat turvallisuus ja neljä vuodenaikaa, kuvailee Jukkola. Sydney tuntui liian suurelta kaupungilta 5-vuotiaan poikamme aloittaa koulunkäynti.

Suomen terveydenhuoltojärjestelmä

Muutto Suomeen on tapahtunut vauhdikkaasti, mutta vuonna 1996 terveystieteiden maisteriksi valmistuneen ravitsemusalan ammattilaisen, Katjan on pitänyt hieman hakea polkuaan.

– Ensimmäisenä selvitin Valviralta mitä vaatii saada ravitsemusterapeutin pätevyys laillistetuksi myös täällä Suomessa. Laillistamisen saaminen edellyttää kahta harjoittelujaksoa sairaaloissa, Seinäjoella ja Vaasassa, perusterveydenhoidossa ja erikoissairaanhoidossa, kertoo Jukkola. Vaikka ravitsemussuositukset ovat suurin piirtein samanlaista molemmissa maissa, ovat terveydenhuoltojärjestelmät erilaiset ja niihin täytyy perehtyä ennen laillistamista.

Ravitsemusterapeutin työ Suomessa

Seuraavaksi Jukkola huomasi, että Suomessa on vähemmän ravitsemusterapeutteja kuin Australiassa. Henkilökuntaa on vähemmän sairaaloissa ja perusterveydenhuollossa, ja muissakin toimissa, kuten elintarvikealan markkinoinnissa, työhyvinvointiin liittyvissä tehtävissä sekä ikääntyneiden hoitopalveluissa.
Tässä vaiheessa Jukkolan mieleen alkoi hiipiä ajatus ravitsemusalan yrittäjyydestä ja hän ryhtyi etsimään tietoa yrittämiseen valmentavasta koulutuksesta.

Yrittäjävalmennus Kurikassa

Tietoa etsiessään Jukkola törmäsi Sedu Aikuiskoulutuksen hallinnoimaan YritysAreena -hankkeeseen, joka tarjoaa koulutusta ja konsultointia yrityksen perustamista suunnitteleville tai jo päätöksen yrityksen perustamisesta tehneille henkilöille. Syksyllä 2010 alkoi hankkeen järjestämä Yrittäjävalmennus Kurikassa, johon Jukkola osallistui.
 
– Koulutuksen aikana käytiin läpi kattavasti yrittäjyyden eri osa-alueet, mm. hinnoittelu ja markkinointi. Koulutuksen tärkein anti oli kuitenkin liiketoimintasuunnitelman tekeminen, sillä sen avulla kokonaisuus alkoi viimein hahmottua ja oli pakko miettiä asioita joka kantilta, mm. verotusasioita, toteaa Jukkola.

Toiminimi helmikuussa

Jukkola perusti oman toiminimen helmikuussa 2011 ja on sen jälkeen hiljalleen tehnyt erilaisia ravitsemuskonsultin töitä, mm. luennoimalla painonhallinnasta ja ravitsemuksesta sekä järjestämällä vastaanottoja yksityisille asiakkaille.

– Ihmisten auttaminen on ollut tärkein lähtökohta tälle alalle lähtiessäni, mutta parhaiten se onnistuisi yhteistyössä suurten elintarvike- ja ravitsemusalan yritysten kanssa. Siihen suuntaan tähtään kuitenkin vasta sitten, kun olen myös Suomessa laillistettu ravitsemusterapeutti, toteaa Suomeen hyvin kotiutunut Jukkola.