Etusivu / Oppisopimus / Työnantajalle / Työnantajien kokemuksia / Oppisopimuksella lähihoitajaksi
Oppisopimuksen kautta lähihoitajaksi
Marjut rajattu_.jpgPorrastettu palkkaus kannustimena

”Meillä Eskoossa on hyviä kokemuksia oppisopimuksesta”, sanoo Marjut Mäki-Torkko, Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän vammaispalvelujen johtaja. ”Oppisopimuksen kautta on rekrytoitu uusia työntekijöitä sekä jo työsuhteessa olevat ovat edenneet ammateissaan työn ohessa opiskelemalla. Meillä laitoshuoltajana toiminut henkilö on saanut mahdollisuuden opiskella lähihoitajaksi, samoin suurtalouskokki, muutamia esimerkkejä mainitakseni. Olemme saaneet hyviä, motivoituneita työntekijöitä organisaatioomme. Hyvänä kannustimena meillä toimii porrastettu palkkausjärjestelmä”, kertoo Mäki-Torkko. ”Työntekijän aloittaessa oppisopimuksen, hänellä on lähtöpalkka, joka nousee kun hän suorittaa tutkinnon osia ja lopuksi suorittaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon. Eskoossa toimii monta erilaista yksikköä, jolloin meillä pystyy suorittamaan kaikki tutkinnon osat ja tutkinnon perusteet toteutuvat. Tätä mahdollisuutta ei ole kaikissa paikoissa”, sanoo Mäki-Torkko.

Valmiudet ammattiin

”Vammaispalveluissa on vuosien aikana ollut useampi oppisopimusopiskelija ja tälläkin hetkellä heitä on kuusi. Oppisopimuksen pituus on keskimäärin kolmisen vuotta, riippuen myös opiskelijan omista tavoitteista ja aikaisemmista koulutuksista. Lähipäiviä on keskimäärin neljä kuukaudessa, jolloin opiskelijat ovat opiskelemassa teoriaa. Opiskelun, työnteon ja oman yksityisen elämän yhteensovittaminen asettaa haasteita opiskelijalle ja siksi suosittelen työkokemuksen hankkimista pohjalle ”, sanoo Mäki-Torkko.

Oppisopimusopiskelijalla on Eskoossa oma ohjaajansa kussakin yksikössä. ”Pyrin tapaamaan jokaisen oppisopimusopiskelijan myös henkilökohtaisesti ja kannustamaan häntä”, sanoo Mäki-Torkko. ”Haluan myös varmistua siitä, että kun opiskelija meiltä valmistuu, hän on saavuttanut kaikki edellytykset mitä ammatissa tarvitaan”.

Mäki-Torkko on tyytyväinen yhteistyöhön Sedun Oppisopimupalvelujen kanssa. Yhteyshenkilöjen kautta saamme ajan tasaista tietoa ja on helppoa ottaa yhteyttä, jos tilanne sitä vaatii”, kertoo Mäki-Torkko.

Yhteistyöstä molemminpuolista hyötyä

”Eskoolla ja Sedu Aikuiskoulutuksella on ollut monenlaista yhteistyötä vuosien varrella”, kertoo aikuiskoulutuspäällikkö Tuula Seppä Sedusta. Olemme toteuttaneet oppisopimuskoulutuksen lisäksi Eskoon henkilöstölle täydennyskoulutuksia mm. lääkehoidossa ja ensiavussa. Eskoo on puolestaan toiminut Sedu Aikuiskoulutuksen opiskelijoille hyvänä työssäoppimispaikkana ja näyttötutkinnon suorituspaikkana sekä opinkäyntikohteena”, sanoo Seppä.

Tuki- ja osaamiskeskus Eskoo tunnetaan maakunnassa ja valtakunnallisesti yksilöllisen elämän tukijana ja erityispalvelujen tuottajana. Eskoo on erikoistunut vammaispalveluihin ja lastensuojeluun.