Etusivu / Oppisopimus / Nuorten yhteiskuntatakuu
Oppisopimus nuorille
Vuoden 2013 alusta voimaan tullut nuorten yhteiskuntatakuu lupaa jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikan kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta. Oppisopimus on mukana takuussa peruskoulun päättäneiden osalta.

Oppisopimuskoulutuksella on oma roolinsa nuorisotakuun toteuttamisessa. Koulutustakuun myötä työnantajille maksetaan korotettua koulutuskorvausta, jos he palkkaavat tänä vuonna peruskoulunsa päättäneen nuoren oppisopimuksella töihin.

Oppisopimus solmitaan työnantajan, työntekijän ja oppisopimusviranomaisen välille ja työtehtävien tulee vastata laaja-alaisuudessaan tehtävää tutkintoa. Oppisopimusopiskelusta noin 80 prosenttia on työpaikalla tapahtuvaa oppimista ja noin 20 prosenttia teoriaa.

Nuorten ehdoilla
Nuorisotakuun toteuttaminen tuo uusia haasteita oppisopimuspalveluille, sillä peruskoulun päättäneet ohjataan yleensä yhteishaun kautta päiväopetuksen puolelle.

Oppisopimuksella suoritettu perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden, mutta koska tutkinto tehdään näyttötutkintona, jäävät ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat eli ns. ATTO-aineet opiskelusta pois. Nämä kannattaa opiskella omaehtoisesti.

Oppisopimus sopii oma-aloitteiselle ja aktiiviselle nuorelle

Opiskelu oppisopimuksella sopii esimerkiksi tilanteeseen, jossa nuori haluaa heti peruskoulun jälkeen työskentelemään perheyritykseen tai on muuten varma mitä haluaa tehdä.

Oppisopimusopiskelu sopii aktiviiselle ja oma-aloitteiselle nuorelle, sillä hänen täytyy sitoutua tekemään työtä päätoimisesti ja opiskelemaan iltaisin ja viikonloppuisin. Lisäksi tutkinnosta riippuen lähiopetusta ei välttämättä järjestetä oppilaitoksessa, joka sijaitsee kotipaikkakunnalla tai sen lähistöllä.

Suosituimpia oppisopimuksella tehtäviä tutkintoja ovat sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (lähihoitaja), liiketalouden perustutkinto (merkonomi) ja rakennusalan perustutkinto.


Kysy lisätietoja
Oppisopimuspalvelut