Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita

Karjatalouden ammattitutkinnolla varmuutta kotieläinten hoitoon

Maatalouslomitus on kokenut suuria muutoksia viimeisten vuosien aikana. Suurimpina haasteina ovat suurenevat tilakoot ja osaltaan muuttunut työn luonne. Maatalouslomittajat kokevat vastuunsa tilojen toiminnasta entistä suurempana ja haasteellisempana. Koneet ja laitteet lisääntyvät, tilakoko kasvaa, maidon ja muiden tuotettavien elintarvikkeiden laatuvaatimukset kiristyvät. Seurantatyö niin tietokoneen avulla kuin ”karjasilmälläkin” muodostaa yhä isomman osan vastuunalaisesta työstä. Lomittajat ovat huolissaan yhä kasvavien tilojen isännistä ja emännistä, joiden jaksaminen monesti kulkee jo äärirajoilla.

Karjatalouden ammattitutkinto ei ole tarkoitettu ainoastaan maatalouslomittajille, vaan koulutukseen hakeutuu yhä enemmän myös esim. kotieläintiloille palkattuja työntekijöitä, jotka haluavat pitää itsensä maatalouden kehityksessä mukana. Koulutus on kiinnostanut myös runsaasti alanvaihtajia.

Sedu Aikuiskoulutuksen maaseututoimialalta 10 opiskelijaa suoritti koko Karjatalouden ammattitutkinnon, jonka lisäksi 3 sai osatutkintotodistuksen. Valmistujaisissa summattiin sekä kulunutta opiskeluaikaa että omaa työtä ja sen tulevaisuuden näkymiä.