Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita

Tutkinnolla varmuutta ammattitaitoon

Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinto ei ole ainakaan vielä kovin tunnettu tutkinto, mutta niin vain neljä ahkeraa arkistoinnin ammattilaista Seinäjoelta ovat saaneet opintourakan päätökseen ja tutkintotodistukset käteensä.

– Nyt on todella syytä juhlaan, sillä opiskelun, töiden ja perheen yhdistäminen oli välillä todella haasteellista, naurahtaa Seinäjoen kaupungin Ylistaron palvelutoimistossa työskentelevä Paula Polvi-Lohikoski.

Kaikki neljä naista suorittivat tutkintonsa töiden ohella, kulkien Tampereella muutaman kuukauden välein 2-3 päivää kerrallaan lähiopetuksessa. Valmistavan koulutuksen järjesti aiemmin Kuntakoulutuksena tunnettu FCG Finnish Consulting Group. FCG:n kouluttajat saavat valmistuneilta kiitosta, kaikki oli hyvin järjestetty ja kysymyksiin sai aina vastauksia.

Myös oppisopimuskoulutuksesta vastannut Sedu Aikuiskoulutus saa kiitosta; koulutussuunnittelija Tarja Hoppi innosti ja kannusti ryhmää eteenpäin opiskelun haasteissa.

Osaaminen laajenee
Arkistotoimen ammattilaisia tarvitaan joka alalla, niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Kaisa Niemi ja Hannele Saarinen työskentelevät Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin asiakirjahallinnon ja arkistotoimen toimintayksikössä ja saivat näin opiskella yhdessä.

Työpaikkaohjaajakseen he saivat tutkinnon jo aiemmin suorittaneen Päivi Östermanin, joka eli opiskelijoiden mukana tehtävästä toiseen.

– Työpaikkaohjaajana toimiminen on haasteellista, mutta samalla antoisaa. On hienoa, että osaaminen työpaikalla lisääntyy, sillä se tuo turvallisuuden tunnetta muutosten keskelle, kuvailee Österman.

Sedu Aikuiskoulutuksen koulutussihteeri Tiina Ojennus edustaa oppilaitoksen arkistotoimea. Koko Seinäjoen koulutuskuntayhtymässä oli häntä ennen vain yksi asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinnon suorittanut työntekijä, joten osaaminen tuli tarpeeseen.

– Asiantuntijuus kasvoi koulutuksen myötä ja koska Sedu Aikuiskoulutus toimii omana liikelaitoksenaan, on meillä hyvä olla oma arkistotoimen vastuuhenkilö, Ojennus toteaa. Kaiken kaikkiaan koulutus paitsi laajensi, myös syvensi omaa osaamista ja ammattitaitoa.

Vastuu tekemisestä
Ryhmä hitsaantui koulutuksen aikana hyvin yhteen ja jakoi niin ilot kuin surutkin yhdessä.

– Ryhmän ja työpaikkaohjaajan tuki oli todella tärkeätä, sillä elämä omine haasteineen yhdistettynä opiskeluun ei ole aina yksiselitteistä, sanoo Niemi.

Ryhmä suosittelee koulutusta kaikille arkistotoimen alalla toimiville, sillä koulutus avartaa näkökulmia moneen eri suuntaan.

– Me Hannelen kanssa työskentelemme pääosin potilasarkistossa, joten oli mielenkiintoista pohtia asioita myös koko organisaation kannalta, kertoo Niemi.

Oman yksikön toiminnan taustat ja perustelut ovat koulutuksen jälkeen vahvemmalla ja varmemmalla pohjalla.