Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita
Yritysyhteistyö mahdollistaa harjoittelun - tutkinto taskuun käytännönläheisesti Jennilena_Ontermaa_Paivi_Tuomari_uutiskirje.jpg

VirtuaaliValmennusta nuorille 24 h -projektin kohderyhmänä ovat 17–30-vuotiaat työttömät tai työttömyysuhanalaiset nuoret. Tavoitteena on nuorten työllistymisen edistäminen yksilöllisen ura- ja koulutussuunnittelun avulla.

Moni nuori aikuinen on tilanteessa, jossa työkokemusta löytyy, mutta tutkinto osaamisesta puuttuu. Ajatus koulunpenkille palaamisesta ja päätoimisesta opiskelusta tuntuu hankalalta.

Vastaavassa tilanteessa oli myös 23-vuotias Jennilena Ontermaa, jolla oli äitiysloman päättyessä pari vuotta työkokemusta huonekalu- ja kultasepänliikkeistä sekä tavaratalosta, mutta ei kaupan alan tutkintoa.

– Tiesin, että asiakaspalvelu on minun juttuni, mutta paperit puuttuivat. Päätinkin lähteä opiskelemaan merkonomiksi Sedu Aikuiskoulutukseen, Ontermaa kertoo.

Hän aloitti opiskelut viime syksynä. Lähiopetusta oli alussa tiiviisti, pari päivää viikossa. Ohjelmassa oli mm. atk:n intensiivikurssi, viestintä- ja vuorovaikutustaitoja sekä asiakaspalvelun ja markkinoinnin opintoja.

Käytännönläheistä opiskelua

Opintojen alettua hän kuuli ViVa-hankkeesta, jossa on mahdollista suorittaa tutkinto Ely-keskuksen rahoittamana siten, että opiskelun aikana saa työmarkkinatukea. Lisäksi ViVa-opiskelu painottuu suurelta osin työharjoitteluun ja tutkinto suoritetaan näytöin työharjoittelupaikoissa.

– Olin syksyllä harjoittelussa Joupin Citymarketissa ja Ilmajoen Tokmannilla ja nyt kevään Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin Ilmajoen yksikössä.

Lähiopiskelua on nyt noin kaksi päivää kuukaudessa alun tiiviiseen tahtiin verrattuna, kuvailee Ontermaa harjoittelun ja opintojen rytmitystä.

Aktiivinen opiskelija sai merkonomin paperit kesäkuussa.

– Voi olla, että jatkan opintoja vielä jossain vaiheessa, mutta nyt haluan ensisijaisesti siirtyä työelämään tuoreen tutkinnon kanssa, tuumii kahden pienen lapsen äiti.

Harjoittelijoista virtaa työyhteisöön

Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin Ilmajoen yksikön palvelupäällikkö Päivi Tuomari on tyytyväinen yhteistyöhön oppilaitosten kanssa.

– EPOP on iso toimija alueella ja meillä on vuosittain paljon harjoittelijoita, nuoria ja aikuisia. Meillä pääsee heti konkreettisiin käytännön töihin.  Arvostamme harjoittelijoiden työpanosta ja heille onkin oma perehdytyssuunnitelma, jota myös käytetään, Tuomari kertoo.

Tuomari on ollut tyytyväinen Jennileenan harjoitteluun.

– Hän on ollut loistava tekijä ja on itse asiassa ensimmäinen pidempiaikainen harjoittelijamme täällä Ilmajoella. Aikuisopiskelijoilla on jo elämänkokemusta ja se näkyy esimerkiksi Jennilenan rauhallisissa otteissa, Tuomari kuvailee.

Nuorisotakuu ja ViVa 24h

Nuorisotakuu tarjoaa alle 30-vuotiaille kouluttamattomille tai vastavalmistuneelle opiskelijalle koulutus-, työkokeilu-, työpaja-, kuntoutus- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta.

– ViVa on yrityksille ja työllistäjille mahdollisuus olla mukana toteuttamassa nuorisotakuuta ja saada nuorista ammattitaitoisia työntekijöitä, kommentoi ViVan hankekummi Tuomas Hautaluoma Seinäjoen Ilmastointi Oy:stä.

Yrityksellä on mahdollista saada koulutettu ja motivoitunut työntekijä, jolta saa uusia näkemyksiä ja ajatuksia työn tekemiseen.

– Parhaimmillaan yhteistyö johtaa työllistämiseen ja vaikka yhteistyö ei johtaisikaan työsuhteeseen, on nuorille erittäin tärkeää saada työkokemusta ja työelämän taitoja syrjäytymisen ehkäisemiseksi, päättää Hautaluoma.

VirtuaaliValmennusta nuorille 24 h

Projektipäällikkö Petteri Kokko, puh. 020 124 6606 tai 040 680 7026