Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita / Yrittäjän oppisopimuksella jalkojenhoitajaksi
Yrittäjän oppisopimuksella jalkojenhoitajaksi
Hoitoalalla aina työskennelleen Sari Kovasen työura sSari_Kovanen.gifai alkunsa kehitysvammaisten sairaanhoidossa Eskoossa, jossa hän työskenteli hoitajana. Muutaman työvuoden jälkeen hän aloitti sairaanhoitajaopinnot Seinäjoella ja valmistui psykiatriseksi sairaanhoitajaksi vuonna 1995.
– Valmistuessani oli hoitajien työtilanne heikko, tarjolla oli vain pätkäsijaisuuksia. Jatkoin Eskoossa sijaisuuksilla, niin kuin tein koko kouluajan viikonloppuisin ja lomilla. Jonkin verran tein työtä myös vanhusten parissa, kertoo Kovanen uransa alkuvaiheista.

Laskelmia yrittäjävalmennuksessa
Kovanen jatkoi kouluttautumistaan perheen ja keikkatöiden lomassa ja osallistui silloisen Seinäjoen ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen Erilaisuuden kohtaaminen hoitotyössä - ja yrittäjyyskursseille.

– Teimme yrittäjyyskurssin aikana tarkat laskelmat liittyen oman hoitokodin perustamiseen, mutta sitten ilmeni, että alueen kunnat ja kaupungit eivät olleet valmiita tekemään sopimuksia ja asia raukesi, muistelee Kovanen. Sairaanhoitajan töitä löytyi Seinäjoen lääkäritalolta, jossa Kovanen työskenteli muutamia vuosia, jonka jälkeen hakeutui Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin palvelukseen työskennellen Kauhajoen ja Teuvan psykiatrian poliklinikoilla. Yrittäjyys pysyi kuitenkin mielessä miehen yrittäjyyden sekä mausteiden kotimyynnin ansiosta.

Opiskelu yrittäjän oppisopimuksella
Jossain vaiheessa Kovanen törmäsi netissä äänekoskelaiseen Kotiapu-ketjuun, jonka myötä kynnys oman yrityksen perustamiseen madaltui ja näin toiminimi Sari Kovanen sai alkunsa. Liikeideana oli kotisairaanhoito/kotihoito sekä omaishoidon lomitus ja töitä poiki kuntien kanssa tehtävän yhteistyön ja markkinoinnin ansiosta.

- Työssäni huomasin koko ajan lisääntyvän jalkojenhoidon tarpeen ja nimenomaan sairausperäisten ongelmien. Omat sen hetkiset taitoni riittivät vain jalkojen perushoitoon, joten lähdin etsimään opiskelupaikkaa, jossa valmistuisin jalkojenhoidon ammattilaiseksi, kertoo Kovanen.

Opiskelupaikka löytyi Porista, jonka jälkeen Kovanen selvitteli yrittäjän mahdollisuuksia opiskella työn ohessa eli pääasiassa rahallista puolta ja tukien saamista. Lopulta hän sai selville, että oppisopimuskoulutus yrittäjänä on mahdollinen ja se olikin loistava mahdollisuus hänen tilanteeseen.

Kovasen opinnot kestivät noin kaksi vuotta eli 40 opintoviikkoa. Opintoja suoritettiin joka toinen viikonloppu Porissa ja väliviikoilla suoritettiin aiheeseen liittyviä tehtäviä.

- Opiskeluun kuului myös oppisopimuspaikka, jossa opiskeltiin käytännön työtä. Koin sen hyvin antoisaksi, kuvailee Kovanen. Kaiken kaikkiaan opiskelu töiden ohella oli erittäin hyvä kokemus ja voin suositella sitä lämpimästi kaikille, jotka miettivät työn ja perheen yhdistämistä opintoihin.