Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita / Valokuvauksen ammattilainen
Kaupallisen valokuvaamisen ammattilainen
Valokuvaaja Jaakko Kuivamäki muistaa lapsuudestaan isän vanhan venäläisen järjestelmäkameran, mutta ensimmäisen omansa hän sai rippilahjaksi. Valokuvaus ammattina alkoi kiinnostaa lukion vaihto-oppilasvuoden aikana Yhdysvalloissa, kun koulussa järjestettiin valokuvauskurssi.

– Kurssilla perehdyttiin muun muassa musta-valkokuvaukseen ja pimiötyöskentelyyn ja siitä aukesikin sitten aivan uusi maailma, hymyilee Kuivamäki.

Pimiötyöskentelystä Kuivamäki voisi puhua pitkään.

– Kuvien valmistaminen pimiössä on luova prosessi, jossa todella näkee kädentyön jäljen. Kuvan luomiseen voi mennä parikin tuntia, kun ottaa testiliuskoja tai muuttaa valotusta oikeanlaisen kuvan saamiseksi, kuvailee Kuivamäki.

Vaihto-oppilasvuoden aikana Kuivamäki kuuli, että Seinäjoen skeittihalliin oltiin rakentamassa pimiötä, joten hän hakeutui mukaan toimintaan. Hallinpitäjänä hän vastasi hallin aukiolosta, siivouksesta ja kunnossapidosta – ja sai käyttää pimiötä. Skeittihallilla järjestettiin myös valokuvaus- ja pimiökurssi sekä vuosien mittaan muutamia valokuvanäyttelyjä, joiden järjestelyissä Kuivamäki oli tiiviisti mukana.

Harjoittelun kautta töihin
Nuorisokeskuksessa suorittamansa siviilipalveluksen jälkeen Kuivamäki pääsi kuvaamaan Duudsonien kohelluksia ja perusti oman yrityksen. Duudsonien ja muiden kuvauskeikkojen ohella Jaakko hakeutui Seinäjoen ammattikorkeakouluun opiskelemaan muotoilua.

Ensimmäisen harjoittelun Kuivamäki oli helsinkiläisen mainoskuvaajan opissa, jossa hahmottui kaupallisen kuvauksen idea. Koulussa oppi ymmärtämään graafista suunnittelua muotoilun näkökulmasta ja näin oli oppi valmiina seuraavalle harjoittelulle, joka oli I-printin viestintätoimisto iPlussassa.

– Kahden kuukauden harjoittelun jälkeen siirryin palkkatyöhön ja työelämä vei mennessään, kertoo Kuivamäki.

Luovan työn tekijälle
Kuivamäki on nyt ollut reilun vuoden iPlussassa töissä. Kaupalliset kuvaukset ovat osoittautuneet omaksi alaksi, vaikka toisaalta myös esimerkiksi uutiskuvaukset kiinnostavat.
– Mielestäni valokuvaajan tehtävä on näyttää maailmalle sitä, mitä kaikki eivät näe, kuvailee Kuivamäki.

Oppisopimuskoulutukseen Kuivamäki hakeutui sen käytännönläheisyyden takia, koska oppia saa töiden ohella. Oppisopimus solmittiin Sedu Aikuiskoulutuksen oppisopimuspalvelujen kanssa ja valmistavan koulutuksen järjestää Visuaalisen viestinnän instituutti Tampereella.

– Tiesin, että VVI:n opetus on teknisesti korkeatasoista. Mukaan otetaan vain ammattilaisia, jo alalla työskenteleviä ihmisiä, joten mukana on korkeasti motivoituneita opiskelijoita, perustelee Kuivamäki opintoihin lähtemistään.

Kaksi vuotta kestävän koulutuksen aikana ryhmä suorittaa kuvallisen ilmaisun perustutkinnon valokuvauksen osaamisalalta, jonka jälkeen on mahdollista jatkaa opintoja valokuvaajan ammattitutkintoon valmistavassa koulutusohjelmassa. Koulutukseen sisältyy lähiopetusta kolmena päivänä kuussa ja tutkinto suoritetaan näytöillä.