Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita / Uuteen ammattiin voi hurahtaa
Reilussa vuodessa uuteen ammattiin

Seinäjokinen Kaija Ikkeläjärvi on juuri valmistunut laitoshuoltajaksi Sedu Aikuiskoulutuksen järjestämästä työvoimakoulutuksesta. Hänellä on taustallaan 10 vuoden kokemus myyntityöstä sekä 15 vuotta tehdastyötä patjateollisuudessa. Reilu vuosi takaperin hän tuli tilanteeseen, jossa terveydelliset syyt pakottivat miettimään omaa työkykyä ja tulevaisuuden turvaamista.
-Tykkäsin työstäni, minulla oli upeat työkaverit, mukavat pomot – mutta fysiikka ei enää kestänyt, Kaija muistelee. - Aloin miettiä vaihtoehtoja ja lehti-ilmoitus laitoshuoltajan koulutuksesta osui silmiini kuin tilauksesta, hän kertoo.

Käytännön tekemisellä oppii

Koulutuksen suoritti 14 innokasta naista. Laitoshuoltajaksi kouluttautuminen on käytännönläheistä ja siihen sisältyy paljon harjoittelua erilaisissa työympäristöissä.
– Se on hyvä asia, sillä istuminen on aina ollut minulle myrkkyä, Ikkeläjärvi naurahtaa. –Vuosi sitten tähän aikaan en olisi uskonut, että minulla olisi reilussa vuodessa uusi ammatti ja uusi työpaikka. Ala on todella kiehtova ja mielenkiintoinen – olen ihan hurahtanut tähän hommaan, Kaija kertoo innostuneena.
-Ensin ajattelin itsekin, että olenko ihan hullu. Voiko näin vanhana vielä oppia täysin uuden ammatin tai jääkö päähän yhtään mitään. Mutta aikuiskoulutuksessa huomioitiin hyvin se, että osalla meistä oli pitkä aika aiemmasta opiskelusta, Ikkeläjärvi kiittelee. Oppijoita ja oppimistapoja on erilaisia. –Meidänkin ryhmässä ikähaarukka oli parikymppisestä yli viisikymppisiin ja viisi eri kieltäkin oli edustettuna viittomakielestä arabian ja thain kieliin.

Työtä riittää tekevälle

Kaija kertoo olevansa harkitsevainen luonteeltaan ja toivoi uuden ammattinsa auttavan työkyvyn säilyttämisessä. Lisäksi työmahdollisuuksien tuli olla paikkakunnasta, suhdanteista riippumatonta. – Halusin työn, jossa viihtyisin ja jolla saisin leivän tulevaisuudessakin. Siivousalalla on töitä joka puolella. Ja vaikka olisi minkälainen lama – siivoojia tarvitaan aina, hän toteaa tyytyväisenä.
-Koulutuksen aikana sain olla monenlaisissa työympäristöissä päiväkodeista kouluihin ja vuodeosastoihin ja se oli iso rikkaus. Töitä tuntuu olevan tarjolla monessakin paikassa, jos vain perustiedot on hankittuna, eikä pelkää opetella uutta, Kaija rohkaisee. - Nyt olen aloittanut sijaisena Seinäjoen keskussairaalassa ja huomaan oppivani koko ajan lisää. -Tämä koulutus oli lyhyt ja ytimekäs tie uuteen ammattiin. Hetkeäkään en ole katunut! Kaija toteaa tyytyväisenä.
Keskussairaalan koulutusvastaava Liisa Koskela kertoo ihmisläheisen ja monipuolisen työn vetävän puoleensa. –Asiakaspalveluhenkiselle, itseohjautuvalle, osaavalle henkilölle löytyy varmasti töitä, hän toteaa. – Sellainen, joka osaa olla oikeassa paikassa, oikeaan aikaan, menestyy tässä työssä parhaiten, Koskela kiteyttää.