Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita / Lähihoitajasta yrittäjäksi
Lähihoitajasta yrittäjäksi

KaarinaLahti1.gif

Kauhavalainen Kaarina Lahti on alanvaihtaja. Pitkän toimittajauran jälkeen hän opiskeli lähihoitajaksi ja perusti oman yrityksen.

– Uuden alan opiskeleminen tuntui aluksi vaikealta, mutta kun sain juonesta kiinni, niin homma alkoi sujua. Halu tehdä työtä oli vahvana ajatuksena, kertoo Lahti.

Lahti tutustui sosiaali- ja terveysalaan työvoimahallinnon ohjaavan koulutuksen kautta, jonka jälkeen hakeutui lähihoitajakoulutukseen huhtikuussa 2010.

Opiskelu oli tiivistä ja tiukkaa. Lähiopetus (teoria + käytännön tunnit) järjestettiin pääosin Kauhavalla. Koulutuksen osaamisalana oli vanhustyö ja opiskeluun kuului kuusi eripituista työssä oppimisjaksoa eri työpaikoissa.

– Sain suorittaa kaksi jaksoa synnyinpitäjässäni Kiuruvedellä paikallisessa vanhusyksikössä ja asuin samalla äitini luona. Ajanjakso oli kaikin puolin ikimuistoinen, muistelee Lahti.

Lähihoitajaksi aikuisena opiskelu vaatii paljon, sillä koulutus pitää sisällään paljon etätehtäviä, kirjoittamista ja paneutumista. Tutkinto suoritetaan näytöin, ja jo näyttösuunnitelmat voivat olla pituudeltaan kymmeniä sivuja. Koneen äärellä kuluu aikaa, joten opiskelu vaatii perheen tukea ja kannustamista.

– Koulutus vaatii paljon, mutta siihen pystyy kyllä, jos on motivaatio kohdallaan. Ryhmämme osalta meni varmasti paremmin kuin kukaan osasi odottaa, sillä kaikki valmistuivat ajallaan, Lahti iloitsee.

Yrityksen perustaminen
Ajatus oman yrityksen perustamisesta syntyi työssä oppimisjaksolla kotihoidossa ja hän hakeutui Ely-keskuksen ja Finnveran järjestämille yrittäjyyskursseille. Koulutusten aikana hän sai tietoa siitä, mitä yrityksen perustaminen vaatii.

– Koulutuksissa käytiin läpi muun muassa liiketoimintasuunnitelman tekeminen ja rahoitus. Asiat vain jotenkin loksahtivat paikoilleen, että yrittäjyys voisi olla mahdollista, kertaa Lahti.

Yrityksen pyörittämiseen liittyvät pelot poistuivat koulutusten myötä. Lahti on aina arvostanut yrittäjiä, mutta ei koskaan ajatellut olevansa itse jonain päivänä sellainen.
Valmistumisen aikaan marraskuussa 2011 olivat kuitenkin jo kaikki suunnitelmat valmiina ja vuoden vaihteen jälkeen oli Kaarinan Kotipalvelu perustettu.

– Kentällä on kova tarve kotihoidolle, työtä riittää. Yritykseni palveluihin kuuluu kotona asumisen tukeminen ja auttaminen, kotona olevien hoitaminen. Apua voi saada myös lastenhoitoon, tai vaikka koiran hoitoon ja puutarhatöihin, Lahti luettelee.