Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita / Hammashoitajaksi Seinäjoella
Hymy herkässä hammashoitajilla

Suunterveydenhoito_web.jpg

Seinäjoen seudun työvoima-alueella on jo pitkään ollut pulaa hammashoitajista. Pitkäkestoisen työn tuloksena saatiin alkuun uusi koulutus, jossa koulutettiin lähihoitajia suun terveydenhoidon osaamisalalle työvoimakoulutuksena. Sedu Aikuiskoulutus lähti ennakkoluulottomasti toteuttamaan alan ensimmäistä koulutusta alueella. Ensimmäiset suun terveydenhoitoon erikoistuneet lähihoitajat valmistuivat kesällä 2014.

Ryhmää täydennettiin osaamisalan opintojen alkaessa valmiilla lähihoitajilla tai lähihoitajan tutkinnon pakollisten osien suorittaneilla, hammashoitajan työstä kiinnostuneilla henkilöillä.

- Uusien hammashoitajien tarve on jatkuva ja hoitajia tullaan tulevaisuudessa tarvitsemaan yhä enenevässä määrin erilaisissa laitoksissa, kertoo työvoimaohjaaja Marja-Leena Uimonen.

Ammatillinen kasvu hyvässä vauhdissa

Suuhygienisti, terveystieteiden kandidaatti Eija Virtanen toimii yhtenä ryhmän kouluttajista ja on ollut mukana jo haastatteluvaiheessa.

– Eri laitoksissa ja yksiköissä suoritettujen työssä oppimisjaksojen aikana opiskelijoilla on ollut tilaisuus huomioida suunhoidon toteutusta ja arvostusta niin henkilökunnan kuin kohderyhmänkin näkökulmasta. Näin ammatillinen kasvu on lähtenyt kehittymään heti koulutuksen alusta asti. Hammashoitajien osaamista tarvitaan muuallakin kuin hammashoitoloissa mm. erilaisissa hoitolaitoksissa kuten vanhainkodeissa suun terveyden edistämistyössä, kuvailee Virtanen. Suun terveys vaikuttaa ihmisen yleisterveyteen, joten siitä huolehtiminen kuuluu lähihoitajan perustyöhön.

Tutkinnon avulla alan töihin
Kortesjärveläinen Ulla Laakso-Murtoniemi on toiminut usealla alalla ja vuosien varrella on tullut selväksi, että työ ihmisten parissa on sitä mitä hän haluaa tehdä.

Osaamiskartoituksen jälkeen hän päätyi sosiaali- ja terveysalalle ja pääsi harjoittelemaan hammaslääkärin vastaanotossa ja välinehuollossa kolme kuukautta ennen opintojen alkua. Ajanjakso vakuutti hänet siitä, että omalla alalla ollaan.

- En tiennyt työvoimapulasta mitään ennen koulutukseen hakautumista, mutta se on tullut opintojen aikana hyvin selväksi. Olemme käyneet tutustumassa alan yrityksiin ja olisimme melkein voineet jäädä saman tien töihin, naurahtaa Laakso-Murtoniemi, jonka haaveissa on työllistyminen läheltä kotikuntaa.

Alan monipuolisuus on myös tullut opiskelijoille selväksi. Hammashoitajan työssä tehdään paljon yhteistyötä eri ammattiryhmien kanssa. Päivän aikana tehtäviä töitä saattaa olla hammaslääkärien avustus, ajanvaraustehtävät, välinehuolto sekä ohjaus ja neuvonta.