Etusivu / Opiskelu / Opiskelijatarinoita / Aikuisena merkonomiksi
Aikuisena kaupan alalle – monimuotoisesti merkonomiksi

SeinäjokelainenKati Koivulahti opiskeli yläasteen jälkeen kauppaoppilaitoksen myyntilinjan ja valmistui merkantiksi. Ura kaupan alalla jäi kuitenkin siihen, kun elämä vei toisaalle. Koivulahti opiskeli toiseen ammattiin ja on sen jälkeen tehnyt töitä muilla aloilla. Kaupan ala jäi kuitenkin kaihertamaan mieltä. Kati Koivulahti.gif

– Olisi pitänyt aikanaan jatkaa merkonomiksi, mutta opiskelut eivät olleet silloin nuorena päällimmäisenä mielessä, kertoo Koivulahti. – Nyt tiedän, että kaupan alan on minun juttuni.

Kati huomasi että merkonomin tutkinnon voi suorittaa Sedu Aikuiskoulutuksessa, johon hän haki opiskelemaan. Ensimmäisen puoli vuotta hän opiskeli töiden ohella, mutta sen jälkeen hän on ollut opintovapaalla. Merkonomin tutkinto tehdään alan töissä, joten Koivulahti on ollut työssä oppimassa kaupan alalla.

Monimuotoisesti töiden ohessa tai työssä oppien
Aikuisena merkonomiksi opiskelu on monimuotoista. Lähiopetuksessa ollaan keskimäärin kahtena päivänä kuukaudessa ja opiskellaan itsenäisesti tekemällä tehtäviä ja verkko-opintoja. Muu aika opiskellaan työssä aidoissa ja oikeissa alan työtehtävissä. Opintojen alussa jokaisen kanssa kartoitetaan aikaisempi alan osaaminen ja suunnitellaan koulutuksen sisältö sekä tutkintosuoritukset.

Opiskella voi oppisopimuksella tai omaehtoisesti, kuten Koivulahti, joka saa opintovapaansa aikana aikuiskoulutustukea koulutusrahastosta. Tämä on mahdollisuus, josta kaikki eivät tiedä. Myös työttömyysetuudella opiskelu on mahdollista.

Opintojen aluksi opiskellaan liiketalouden perusopintoja, kuten yritystoimintaa, asiakaspalvelua, atk:ta, kieliä ja vuorovaikutus- ja viestintätaitoja. Tämän jälkeen opiskelijat valitsevat suuntautumisalakseen joko asiakaspalvelun ja myynnin, talous- ja toimistopalvelujen tai tieto- ja kirjastopalveluiden osaamisalan. Myös tutkintosuoritukset tehdään työssä.

– Ensimmäinen tutkintosuoritus jännitti kovasti etukäteen, mutta kaikki menikin hyvin luonnollisesti, kuvailee Koivulahti

Tutkintosuorituksen jälkeen käydään aina palautekeskustelu opettajan ja ohjaajien kanssa, jossa arvioidaan mitkä asiat sujuvat hyvin, ja missä on parannettavaa.

– On mukava huomata, kuinka nyt kiinnittää asioihin eri lailla huomioita. Asiakaspalvelun lisäksi huomio kiinnittyy tervehtimiseen, opasteisiin, eri tuoteryhmien esillepanoon jne. Näin se ammattitaito koko ajan kehittyy, Koivulahti hymyilee.