Etusivu / Esittely / Uutisia / 16.6.2016 Metallimestari-koulutus täydessä vauhdissa – yli puolet opiskelijoista työllistynyt

Metallimestari-koulutus on tammikuussa 2016 alkanut koulutuspilotti, jossa yhteistyökumppaneina ovat Sedu Aikuiskoulutus, henkilöstöpalveluyritys Opteam, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto ja Teknologiateollisuus ry, Sopeva oppisopimuspalvelut sekä 15 metallialan yritystä Etelä-Pohjanmaalta. Koulutuksen tavoitteena on vastata yritysten tarpeisiin niin, että valmiit metallialan ammattilaiset myös työllistyvät.

Metallimestari-koulutus on ollut nyt noin viisi kuukautta käynnissä ja tähän mennessä noin 20 opiskelijaa on työllistynyt ja toisin päin – eteläpohjalaiset yritykset ovat saaneet saman verran uusia osaajia.

– Koulutuksen keskeisimpiä osaamisaloja ovat olleet robotiikka, särmäys ja levytyöt, koneistus, sekä korkeapainehitsaus. Näiden alojen osaajista on yrityksissä eniten kysyntää, selventää aikuiskoulutuspäällikkö Joona Aro Sedu Aikuiskoulutuksesta.

Työllistymistavoitteet täyttyneet

Koulutus alkoi viiden viikon orientaatiolla, jossa tutustuttiin pilotin yrityksiin ja toimintaympäristöön.

– Koulutukseen hakeutuneita on ollut yhteensä lähes 200, sillä toive työllistymisestä on korkealla tässä koulutusmallissa. Ensimmäisessä ryhmässä aloitti 35 ja toisessa 19 opiskelijaa. Työllistymisiä on tullut tavoitteiden mukaisesti koulutusyhteistyössä mukana oleviin yrityksiin, iloitsee yksikön päällikkö Marjut Leppänen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

– Yritykset ovat olleet erittäin tyytyväisiä koulutuksen joustavuuteen ja palkkaamiinsa henkilöihin, Aro jatkaa.

Eräs koulutuksen kautta työllistyneistä on 38-vuotias Jukka Rullo, joka oli kaksi vuotta työttömänä pitkän työsuhteen päätyttyä. Hän hakeutui koulutukseen toiveena työllistyminen.

– Koulutus on täyttänyt odotukseni täydellisesti, sillä olen aloittanut 23.5. työn hitsaajana KJH-Compissa, kertoo Rullo tyytyväisenä.

– Jo tutustumiskäynnillä päätin, että tässä on yritys johon haluan työllistyä ja pääsinkin yritykseen työharjoitteluun. Harjoittelujakso kesti 3-4 viikkoa, jonka jälkeen työllistyin Opteamin kautta.

– Ajattelin koulutukseen hakeutuessani, että kun vain on asenne ja motivaatio kohdallaan, niin kuin minulla oli, tekniset taidot oppii koulutuksessa ja sen jälkeen on tie auki työelämään, Rullo päättää.

Harjoittelu ratkaisee työllistymisen

Metallimestari-pilotissa työharjoittelu on olennainen osa koulutusta. Tammikuussa koulutuksen aloittaneella Seija Puttoselta on ensimmäinen päivä takana Trylanderissa.

– Mukava päästä näyttämään taidot oikeissa töissä. Työ vaikuttaa mielenkiintoiselta ja siihen on saanut hyvin opastusta, kiittää Puttonen.

Metallitaustaisella naisella on jo kokemusta hitsaamisesta, mutta harjoittelussa työ painottuu särmäykseen ja onpa hän päässyt asentamaan sähkökaappiakin.

– Harjoittelu jatkuu kesäkuun loppuun ja sen jälkeen selviää, työllistynkö yritykseen.

Joustava tapa rekrytoida harjoittelujaksojen kautta

Etelä-Pohjanmaan alueella sijaitsevat pilottikoulutukseen osallistuvat yritykset tietävät itse parhaiten millaista osaamista yrityksissä tarvitaan. Siksi yritykset ovat aktiivisesti osallistuneet myös koulutuksen sisällön suunnitteluun.

– Koulutus on ollut joustava tapa rekrytoida lisätyövoimaa kasvavaan yritykseen, kommentoi toimitusjohtaja Hannu Lahtinen KJH-Compista.

KJH-Comp on tarvinnut uusia työntekijöitä laserleikkaukseen, särmäykseen, hitsaukseen, kokoonpanoon ja varastotyöhön. Opiskelijoiden harjoitusjaksot ovat lomittuneet joustavasti ja niiden pituudet ovat vaihdelleet henkilöiden taustasta riippuen.

– Mukana on ollut myös alanvaihtajia ja esimerkiksi särmäykseen palkkasimme henkilön, joka oli aiemmalta ammatiltaan metsätalousinsinööri, kertoo Lahtinen.

KJH-Comp on vahvistanut kasvuaan Metallimestari-koulutuksen avulla.
¬
– Yrityksen kasvu vaatii henkilöitä ja työntekoa ja myös toisin päin: kasvua tarvitaan, että voimme työllistää, Lahtinen kiteyttää.

KJH-Comp on ollut aktiivisesti mukana kehittämästä metallialan koulutusta ja rekrytoinut useita henkilöitä Metallimestari pilotin aikana.

Muita Metallimestari-koulutuksessa mukana olevia yrityksiä ovat: Palax, Helasteel, Valmet, Renewa, JTK- Power, Ala- Talkkari, Fortaco, Lillbacka Powerco, Komas, Stamac, Reikälevy, PRP, Trailander, MSK Group ja Manor.

Uusi sisäänotto syksyllä

Metallimestari-koulutukseen haetaan syksyllä lisää opiskelijoita. Opiskelijoiden rekrytoinnista vastaa Opteam yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston kanssa.

– Koulutus alkaa 12.9. ja koulutuksen valitaan 25 opiskelijaa. Hakijan ammatillisella taustalla tai työkokemuksella ei ole merkitystä, eikä hakijoiden Ikä, sukupuoli tai koulutus vaikuta opiskelijavalintaan. Tärkeintä on, että koulutettavilla on oikea asenne työntekoon ja halu oppia uutta, kuvaa Opteamin aluemyyntipäällikkö Ari Lähteenmäki.

Julkisen ja yksityisen työnvälityksen, yritysten sekä koulutusorganisaation välinen yhteistyö on ainutlaatuinen hanke, jossa pyritään kohdistamaan työllisyyttä edistävät resurssit entistä paremmin ja tarjoamaan yhä täsmällisempää koulutusta juuri sinne missä sitä tarvitaan ja juuri sellaisena kuin sitä tarvitaan.

Lisätietoja:

Sedu Aikuiskoulutus