Etusivu / Esittely / Projektit / Sopimushankkija II -projekti / Björnsteelille laatu- ja ympäristökoulutusta

Laatu- ja ympäristöasiat kunnossa Björnsteel Oy:ssä

Teuvalainen Björnsteel Oy on mukana Sedu Aikuiskoulutuksen hallinnoimassa Sopimushankkija II -hankkeessa, joka auttaa Etelä-Pohjanmaan metallialan yrityksiä yhdistämään voimansa, parantamaan yhteistyötä ja keskittymään omaan ydinosaamiseensa. Björnsteelin osalta hankkeessa keskityttiin laatu- ja ympäristöasioiden koulutukseen, josta todisteena tuoreet sertifikaatit.
Björnsteel.jpg
Sedu Aikuiskoulutuksen hallinnoima metallialan Sopimushankkija II -projekti on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin. Hankkeeseen on saatu mukaan jo yli neljäkymmentä metallialan yritystä, jotka haluavat kehittää osaamistaan ja verkostoitumistaan. Hankkeeseen otetaan yhteensä mukaan 60 eteläpohjalaista metallialan pk-yritystä. Yksi mukaan lähteneistä yrityksistä on Björnsteel Oy, joka on vuonna 1948 perustettu konepaja-alan yritys, jonka toimialaan kuuluvat alihankintatyöt kotimaisille vientiyrityksille.

Laatuasiat kuntoon hankkeen avulla
- Laatu on yrityksemme tärkeä kilpailutekijä. Toivomme, että aktiivisuutemme laadun kehittämisessä ja tuotekehitysmenetelmissä, lisäävät asiakastyytyväisyyttä. Keväällä 2009 aloitimme laatujärjestelmämme päivityksen sekä koulutuksen hankkeen kautta ja syksyllä 2009 otimme tavoitteeksemme virallisen laatusertifikaatin, kertoo laatupäällikkö Marko Björni.

Tiivis laatuasioihin perehtyminen ja henkilöstön kouluttaminen laatupalavereissa pitkin vuotta johti monien asioiden selkeytymiseen. Näin tapahtui niin toimiston kuin hallin puolella. Laatujärjestelmä hyväksyttiin 11.11.2009. Samanaikaisesti laatujärjestelmän päivittämisen kanssa käynnistettiin myös ympäristöjärjestelmän käyttöönotto. Hiekkapuhallukselle ja maalaamolle haettiin ympäristölupa. Kemikaalit, polttoaineet ja ongelmajätteet käsitellään ja varastoidaan jatkossakin niin, ettei niistä aiheudu pilaantumisen vaaraa tai muutakaan haittaa ympäristölle ja niistä pidetään kirjanpitoa. Ympäristöjärjestelmä hyväksyttiin 20.1.2010.

- Nyt ovat yrityksemme laatu- ja ympäristöasiat kunnossa ja voimme viedä pohjalaista yrittäjyyttä eteenpäin perinteisin arvoin ja nykypäivän tieto-taidolla, kommentoi laatupäällikkö Marko Björni.

Sedu Aikuiskoulutuksen hankkeesta potkua kehittämistyöhön
Sopimushankkija II -projektissa mukana olevat yritykset ovat ymmärtäneet koulutuksen lisäksi yhteistyön ja verkostoitumisen merkityksen ja tärkeyden. Yksi avain yritysten väliseen verkostoitumiseen on pilottihankkeessa kehitetty metalliverkko.net -portaali. Lisäksi projektin tavoitteena on, että mukana olevat yritykset kehittävät omaa osaamistaan siten, että yritykset voivat osoittaa sertifikaatein tai yleisesti hyväksytyin menetelmin toiminnan täyttävän laatuvaatimukset. Yritykset voivat osallistua hankkeen aikana eri koulutuksiin. Björnsteel Oy on esimerkiksi kouluttanut henkilökuntaansa hankkeen aikana EA1-, sähkötyöturvallisuus-, työturvallisuus-, tulityö-, trukki- sekä hitsauskorttikursseilla.

- Yritykset ovat oivaltaneet, mikä merkitys koulutuksella on yrityksen menestymiseen. Esimerkiksi laatu- ja ympäristöasioiden on oltava kunnossa, että alihankkijat voivat täyttää päähankkijoiden laatuvaatimukset, kuvailee hankkeen projektipäällikkö Kari Virkkala.