Etusivu / Esittely / Projektit / HEKO / Projektiuutiset

Hyvinvointiasiat puhuttivat Hevoosella vaan -seminaarissa

Sedu Aikuiskoulutuksen ja ProAgria Etelä-Pohjanmaan luotsaama Etelä-Pohjanmaan hevosalan koulutushanke (HeKo) on viimeisen puolentoista vuoden ajan kouluttanut pohjalaisia hevosihmisiä pääosin lyhyiden iltakurssien merkeissä.

Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna totutusta konseptista irtauduttiin Härmän Power Parkissa koko viikonlopun kestäneessä seminaarissa. Kattava ohjelma houkutteli uuteen Magnum - auditorioon viitisenkymmentä kuulijaa molempina päivinä. Viikonlopun kantavana teemana oli hevosten ja hevosihmisten hyvinvointi, jotka lähes poikkeuksetta kulkevat käsi kädessä. Seminaarin aiheet oli koottu hyvinvointiteeman ympärille kattavasti kaikki hevosalan toimijat huomioiden.

Lauantain ohjelma käynnistyi ProAgria Etelä-Pohjanmaan rakennussuunnittelija Timo Korpelan johdolla tallirakentamisen ja remontoinnin merkeissä. Myös vanhojen hevostallien tulee täyttää eläintenpidolle asetetut vähimmäisvaatimukset viimeistään 1.1.2014, joten aihe on monelle tallinpitäjälle enemmän kuin ajankohtainen. Päivä eteni tallien pihasuunnittelun kautta hevosurheilualueiden pohjien rakentamiseen. Illan viimeinen osuus oli varattu harraste- ja kilpahevosen ruokinnan suunnittelulle.

Sunnuntai polkaistiin käyntiin kengittäjämestari Jorma Uotilan luennolla varsojen jalka-asentojen korjaamisesta. Päivän painavin aihe käsitteli hevosen lopettamista, sekä hautaamiseen ja teurastamiseen liittyviä asioita. - Helena Koskentalon hevosen lopettamista ja hautaamista koskevaa osuutta kiiteltiin vuolaasti, kertoo HeKo - hankkeen projektipäällikkö Susanna Hakkarainen Sedu Aikuiskoulutuksesta. - Aihe on alati ajankohtainen ja koskettaa jossain vaiheessa jokaista hevosenomistajaa.

Iltapäivän anti pyöri pitkälti tallinpitäjien ja hevosyrittäjien työssä jaksamisen ympärillä. Tapetilla olivat niin lomitus-, kuin työhyvinvointiasiatkin. - Hevosyrittäjän työssä jaksaminen heijastuu luonnollisesti niin hevosten hyvinvointiin, kuin koko alan imagoon ja kannattavuuteenkin, tuumii Susanna Hakkarainen.

Tiiviin informaatiotulvan jälkeen ilta kului ravihevosten vaihtoehtoisten valmennusmenetelmien parissa.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Projektiuutiset 2/2010

Hevosalan toimijoille koulutusta kärestä pitäen

Etelä-Pohjanmaan hevosalan koulutushankkeen puitteissa on järjestetty vuonna 2010 huhtikuusta marraskuuhun 20 kpl erilaisiin aiheisiin liittyvää koulutustilaisuutta, joissa osallistujia on ollut yhteensä 477. Erityisen suosittuja koulutuksia ovat olleet hieronta, kengitys sekä tallimääräyksiä, yrittäjyyttä ja investointitukia koskevat aiheet.

Tämän vuoden puolella on vielä tulossa mm. uusintakurssit hevoshieronnan perusteista sekä kengityksestä. Urheiluhevosen ontumavikoja käsittelevällä luennolla saadaan kuulla huippuosaajan mietteitä aiheesta, joka on läsnä useiden hevosenomistajien arjessa. Sokerina pohjalla koulutustarjottimella on 25.-28.11. järjestettävä opinto- ja virkistysmatka Ruotsiin. Käsiteltäviä aiheita ovat myös hevosyrityksen verotus sekä oman hevosen ruokinnan suunnittelu Hopti-ohjelmaa käyttämällä.

Osallistujat ovat olleet kiitollisia hankkeen tavasta järjestää koulutuksia ”kärestä pitäen” –periaatteella. Itse tekemällä oppii parhaiten ja koulutusillat ovat silloin mielenkiintoisia, koska hevoset ovat myös läsnä. Samalla pääsee tutustumaan myös erilaisiin talleihin, joissa koulutuksia järjestetään. Yhteistyötalleja on ollut helppo saada, koska kaikki toimijat ovat hevosalan kouluttamisesta kiitollisia ja siten valmiita tositoimiin.

Projektiuutiset 1/2010

Harja hulmuaa opintiellä

Maaliskuussa startannut Etelä-Pohjanmaan hevosalan koulutushanke (HeKo) on lähtenyt rytinällä täyteen laukkaan. Kaksivuotinen hanke on Sedu Aikuiskoulutuksen ja ProAgria Etelä-Pohjanmaan yhteinen pyrkimys tietotaidon parantamiseksi hevosalalla. Koulutarjottimella on huomioitu kaikki toimijat aina harrastajista rautaisiin ammattilaisiin. Hankkeen rahoituksesta vastaa 90 % EU ja valtio Manner Suomen maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Erilaisia koulutustilaisuuksia on järjestetty kolmen tilaisuuden kuukausivauhdilla.

Tunne turvaa

Monipuolisesta koulutustarjonnasta hankevetäjät Arja Vekola ja Nanne Korpivaara haluavat nostaa esiin hevostalleille suunnatun kolmipäiväisen Tunne Turvaa -koulutuksen. Kurssin vetäjäksi saapuu talliyrittäjä, tunne turvaa – kouluttaja Minna Martin-Päivä. Koulutuksen ajankohdaksi on valittu syyskuu, jolloin kuumin leiri- ja vaellussesonki on rauhoittunut.

- Hevosten kanssa toimiminen on aina enemmän tai vähemmän riskialtista, kuvailee ratsastuskouluyrittäjänäkin toiminut hankekouluttaja Nanne Korpivaara. - Kun isojen saaliseläinten kanssa touhuavat myös lapset ja kokemattomat harrastajat, on toimintatapojen oltava valmiiksi mietittyjä. - Ennakointi on paras turvavaruste! painottaa Korpivaara.

Tunne turvaa – koulutus perustuu kuluttajaviraston ohjeisiin, joiden pohjalta myös käytännölliseksi osoittautunut työkirja on laadittu. Monipuolisten tehtävien avulla talliyrittäjä pystyy valmennuksen aikana saamaan hyvälle alulle yrityksen turvallisuusasiakirjan, joka pitää sisällään kaiken riskianalyyseistä paloturvallisuuteen ja henkilöstön kouluttamisesta hevosten kanssa toimimiseen.

Tunne turvaa- koulutuksen avulla haluamme herätellä yrittäjiä turvallisuusajatteluun, - kertoo Heko-hankkeen projektipäällikkö Arja Vekola. - Asiakirjaahan ei tehdä vain viranomaisia varten, vaan nimenomaan asiakkaiden ja oman turvallisuuden parantamiseksi.

Lippu_ja_lause_pieni.jpg  ELY_keskus.JPG  ProAgria_logo_CMYKva[1].jpg  sertifikaattiISO9001-CMYK.jpg